Πέρα από κάθε αμφιβολία ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Δεν πρόκειται για μια «μεταμοντέρνα» έννοια που αφορά λίγους, αλλά μια οριζόντια πολιτική που μας αφορά όλους. Πρόκειται για μια εθνική στρατηγική που έχει έντονο κοινωνικό – οικονομικό αποτύπωμα και θα αλλάξει δραστικά την εικόνα της Ελλάδας έως το 2030.
Αντιλαμβανόμαστε τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μια πολιτική που εκτείνεται στο σύνολο της επικράτειας και αφορά την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Ελληνα. Με τον τρόπο αυτό τόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιοι λειτουργοί, όπου και αν βρίσκονται, θα έχουν στα χέρια τους εργαλεία που θα βελτιώνουν την καθημερινότητά τους και θα τους επιτρέπουν να καινοτομούν σε όποιο πεδίο δραστηριοποιούνται. Να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές που επιχειρούνται στο πεδίο της δράσης τους.
Τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα στο κομμάτι των ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών ακολουθώντας μια εμπροσθοβαρή πολιτική, πέτυχε μια εντυπωσιακή εκθετική αύξηση στη χρήση τους, η οποία αποτυπώνεται και στο εσωτερικό πεδίο, αλλά και σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα καταγράφεται μια σημαντική ψηφιακή πρόοδος, που αποτυπώνεται με αριθμούς στην καθημερινότητα των πολιτών. Κανείς δεν περίμενε ότι τόσο πολλές συναλλαγές θα πραγματοποιούνταν πλέον με απλό τρόπο ηλεκτρονικά, με διαφάνεια, χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2018 είχαν καταγραφεί 8.800.000 ψηφιακές συναλλαγές, το 2019 ο αριθμός έφτασε τα 34.000.000, το 2020 τα 94.000.000, το 2021 στα 567.000.000 και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. Για να το μεταφράσουμε σε χρόνο που κερδήθηκε, ο αριθμός αυτός δείχνει ότι το 2022 κάθε συμπολίτης γλίτωσε κατά μέσο όρο από 120 ουρές σε γκισέ δημοσίων υπηρεσιών. Καταφέραμε όμως και κάτι που έμοιαζε σχεδόν ακατόρθωτο. Το Δημόσιο –και μάλιστα εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων– επανασυστήθηκε στους πολίτες ως ο πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Ας μη λησμονούμε ότι ήμασταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη μικρότερη εμπιστοσύνη προς το Δημόσιο. Αυτό σήμερα έχει αλλάξει και μπορούμε να νιώθουμε όλοι περήφανοι.
Ομως αυτό είναι μόνο η αρχή μιας διαδρομής που πρέπει να τη διανύσουμε με γρήγορα βήματα, καθώς η επιτάχυνση που συντελείται με τις νέες τεχνολογίες θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές. Ενα μεγάλο κομμάτι αυτής της μετάβασης έχει ήδη πραγματοποιηθεί αλλά δεν εφησυχάζουμε. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναπαυτούμε σε αυτά που έχουμε πετύχει. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο και, αν γίνεται, με ακόμη γρηγορότερο ρυθμό τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Το λέω συχνά, είναι θέμα που αφορά την ίδια την επιβίωση της χώρας, καθώς πρόκειται για την προσαρμογή και την τοποθέτησή της στο διεθνές περιβάλλον.
Είναι μεγάλη η πρόκληση και η συγκυρία ευνοϊκή, καθώς η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια ευρεία δέσμη χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το νέο ΕΣΠΑ και κυρίως το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί πέρα από κάθε αμφιβολία μια μοναδική ευκαιρία για δομική αλλαγή του τεχνολογικού και θεσμικού υπόβαθρου της δημόσιας διοίκησης. Η δομική αυτή αλλαγή θα ωθήσει σημαντικά την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την παροχή περισσότερων ευκαιριών για όλες και όλους.
Στο σχέδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει καθοριστική συνεισφορά. Διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή ένα portfolio 260 δημοσίων έργων, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας και μέσα στους επόμενους 6-10 μήνες προγραμματίζει να δημοπρατήσει περισσότερα από 90 έργα πληροφορικής και επικοινωνιών, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Μέσα από τις παρεμβάσεις μας και αξιοποιώντας το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, θέτουμε ξανά τη χώρα σε κίνηση, υλοποιώντας το μεγαλύτερο στην ιστορία της πρόγραμμα ψηφιακών παρεμβάσεων.
Εκτός από το εμβληματικό έργο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ, που έπειτα από 10 και πλέον χρόνια υλοποιείται και βρίσκεται στη φάση του roll-out, υπάρχει μια «αλυσίδα» σημαντικών έργων που παρεμβαίνουν στον πυρήνα του Δημοσίου, όπως η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης, το HRMS, το ERP, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αναδείξουν έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο του ψηφιακού κράτους.
Η δυναμική του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα ψηφιακών παρεμβάσεων που αφορούν όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, μας δίνει τεράστια ώθηση να κινηθούμε με ταχύτητα σε ένα καλύτερο ψηφιακό αύριο. Με βασικό σκοπό την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στην υγεία, στη δικαιοσύνη, στη γεωργία, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στη διπλωματία, στις τηλεπικοινωνίες, στις υποδομές, στις επιχειρήσεις και την τεχνολογία.
Στην Κοινωνία της Πληροφορίας έχουμε κατανοήσει την τεράστια πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και βρισκόμαστε σε συνεργασία με το εποπτεύον υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε επικοινωνία με τις εταιρίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να μπορέσουμε όλοι από κοινού να επιτύχουμε την έγκαιρη και βέλτιστη υλοποίηση όλων των ψηφιακών έργων της βίβλου του ψηφιακού μετασχηματισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης που μας έχουν ανατεθεί. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που έρχονται ή που είναι ήδη εδώ, για την ψηφιακή εξέλιξη της χώρας.
* Ο κ. Σταύρος Ασθενίδης είναι ηλεκτρολόγος – μηχανικός, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΜΑΕ.
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/economy/562112863/psifiaki-metarrythmisi-i-dynami-tis-exelixis/