Με την προκήρυξη στις αρχές του φθινοπώρου τεσσάρων σημαντικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και του ΦΠΑ), η Κοινωνία της Πληροφορίας συνεχίζει να προωθεί κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, τα οποία θα αλλάξουν την «ψηφιακή ταυτότητα» της χώρας. Πρόκειται για προκηρύξεις για το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα, τις υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Services) και την επιλογή συμβούλου για την υποστήριξη έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Την ίδια στιγμή μέσα στο επόμενο δίμηνο έρχονται μια σειρά νέων σημαντικών ψηφιακών παρεμβάσεων χρηματοδοτούμενων στην πλειοψηφία τους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Συγκεκριμένα, στην τελική ευθεία για την έναρξη δημοπράτησής τους στο αμέσως προσεχές διάστημα βρίσκονται έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αναβάθμιση των συστημάτων τήρησης αρχείων στα δικαστήρια (29 εκατ. ευρώ), καθώς και την ψηφιοποίηση αρχείων και δεδομένων δικαστηρίων (97,8 εκατ. ευρώ), ιατρικών αρχείων που τηρούν δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα (80 εκατ. ευρώ), των Γενικών Αρχείων του Κράτους (23 εκατ. ευρώ) καθώς και την ψηφιοποίηση του Αρχείου του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής (5 εκατ. ευρώ).
Σύντομα αναμένεται επίσης να δημοσιευθούν οι προκηρύξεις για την εξωστρεφή Γεωργία (20 εκατ. ευρώ) και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Εξωτερικών (45 εκατ. ευρώ). Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων μπορεί να ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες η Κοινωνία της Πληροφορίας προγραμματίζει την προκήρυξη του έργου “Smart Readiness Voucher Scheme”, ύψους 145 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργο που, μέσω voucher, χρηματοδοτεί την εγκατάσταση οπτικών ινών σε 120.000 κτίρια και το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της ζήτησης για νέας γενιάς τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων.