«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Μ.Α.Ε.»
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (EKE) είναι μία έννοια η οποία τα τελευταία χρόνια εδραιώθηκε στη συνείδηση των πολιτών. Πλέον αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις είναι οντότητες, άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους, σε μία συνεχή προσπάθεια για την ενίσχυση του οικονομικού περιβάλλοντος, την καλλιέργεια ανοικτού διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη αλλά και την ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων στην κοινωνία.
Στην ΚτΠ θεωρούμε ότι η Εταιρική Υπευθυνότητα είναι υπόθεση όλων μας. Είναι η ευθύνη μας για τον αντίκτυπό μας στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Συμμετέχουμε ως ενεργό Μέλος από το 2021, στις προσπάθειες του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Υπευθυνότητα – CSR Hellas – που στοχεύει στην προώθηση και προβολή της Εταιρικής Υπευθυνότητας τόσο στο επιχειρηματικό και κοινωνικό σύνολο όσο και στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ κερδοφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Θέτοντας την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως βασική προτεραιότητα της λειτουργίας μας, υλοποιήσαμε πολλαπλές δράσεις έχοντας πάντα ως κύριο οδηγό τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (Sustainable Development Goals – SDGs) και συγκεκριμένα εστιάζοντας στην ενίσχυση συγκεκριμένων αξιών που έθεσε η εταρία που είναι οι εξής :

Κοινωνία
Με ένα σύνολο έργων και δράσεων που διευκολύνουν την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων με την ένταξή τους σε ψηφιακό περιβάλλον και με βασικό σκοπό την εξυπηρέτησή τους κυρίως σε θέματα γραφειοκρατίας αλλά και την εξασφάλιση της αξιόπιστης και αποτελεσματικής λειτουργίας τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Οικονομία
Με σημαντικά έργα τεχνολογίας τα οποία ποτελούν φάρο στην ενίσχυση πολλών και διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων, δημιουργούν τις επιπρόσθετες συνθήκες για εξέλιξη πολλών εξ’ αυτών και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Περιβάλλον
Με σχεδιασμό και υλοποίηση έργων που αποσκοπούν σε ένα θετικό ενεργειακό αποτύπωμα αντικαθιστώντας κυρίως μέσω της ψηφιοποίησης χιλιάδες τόνους χαρτιού με ψηφιακές βάσεις δεδομένων.

Εργαζόμενοι
Σημαντική προτεραιότητα της ΚτΠ αποτελεί η διασφάλιση ιδανικών συνθηκών εργασίας για τους ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται στην εταιρεία με ασφάλεια, αξιοκρατία και ίσες δυνατότητες εξέλιξης καθώς επίσης και με μία συνεχή εξέλιξη εναρμονισμένη πάντα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Προσεγγίζουμε όλες εκείνες τις υπηρεσίες αλλά και τις πρωτοβουλίες δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Η επίτευξη αυτών των στόχων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ΚτΠ Μ.Α.Ε. αλλά ταυτόχρονα και μια τεράστια ευκαιρία να αυξήσει ακόμα περισσότερο την στόχευση σε έργα και δράσεις που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης Ελλάδας. Αποτέλεσμα της υιοθέτησης των παραπάνω είναι η ανάπτυξη μιας εταιρικής κουλτούρας από την οποία απορρέει η πρόθεση της στο να λειτουργεί με υπευθυνότητα σε όλους τους τομείς που αποτελούν σημαντικούς άξονες της ανάπτυξης.

Βιώσιμη Ανάπτυξη
Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι μία συνεχής πορεία αλλαγής και προσαρμογής, και όχι μία στατική κατάσταση.
Ο στόχος της Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι ικανοποίηση των αναγκών του παρόντος, χωρίς όμως να μειώνεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν και τις δικές τους ανάγκες, μέσα από την ισόρροπη και ισότιμη επιδίωξη και των τριών πυλώνων της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Κοινωνία– Οικονομία – Προστασία του Περιβάλλοντος – Εργαζόμενοι, όπως αναλύονται στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) που εγκρίθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη το 2015 ως μέρος της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Όμως η Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση της Ψηφιακής Τεχνολογίας. Η ΚτΠ ΜΑΕ στοχεύοντας να ενισχύσει το ρόλο της στις δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης πραγματοποίησε έρευνα η οποία είχε στόχο να εντοπίσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας και να δώσει πληροφορίες για το πώς μπορούν να βελτιώσουν τις πρακτικές τους και να συμβάλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Δράσεις τις οποίες πραγματοποίησε η ΚτΠ

Μελέτη για την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα
Στην εξιδεικευμένη μελέτη διερευνήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα και σημαντικά ορόσημα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν διεθνείς καλές πρακτικές που μπορούν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα για τις προτεινόμενες δράσεις υλοποίησης.
Έρευνα με τίτλο: “Στάσεις και αντιλήψεις των πολιτών για τη συμβολή των έργων της ΚτΠ στην ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς”
Πραγματοποιήθηκε έρευνα σχετικά με την ανίχνευση των στάσεων & των αντιλήψεων της κοινής γνώμης για τη διαφθορά καθώς και τη συμβολή του έργου και των δράσεων της ΚτΠ – ΜΑΕ κατά αυτής, μιας και το σύνολο των έργων της έχουν στόχο στην βελτίωση της καθημερινής εξυπηρέτησης του πολίτη, αλλά και στην βελτίωση της σχέσης του δημοσίου με τον πολίτη και στην καταπολέμηση της διαφθοράς ώστε να οδηγήσουμε την χώρα σε ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.
Περισσότερα…
Έρευνα με τίτλο: “Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ψηφιακός Μεταχηματισμός”
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για την αξιολόγηση των τάσεων και των δράσεων των δημόσιων φορέων στο πεδίο της Βιώσιμης Ανάπτυξης αλλά και τη σημασία της χρήσης της Ψηφιακής Τεχνολογίας και του ρόλου της ΚτΠ στην υλοποίηση σχετικών δράσεων.
Περισσότερα…
Οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης
Οι 17 Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) έτσι όπως εγκρίθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη το 2015 ως μέρος της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.