Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου;
Το συγκεκριμένο υποέργο (Υποέργο 1), αφορά στη μελέτη και υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών για τη διασφάλιση της Επιχειρησιακής Συνέχειας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση, ούτως ώστε οι υπάλληλοι οποιουδήποτε δημόσιου φορέα, που θα ενταχθεί στην παρούσα δράση, να είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις εργασιακές τους υποχρεώσεις εξ’ αποστάσεως με ασφαλή τρόπο. Στα πλαίσια του έργου θα μελετηθούν οι ανάγκες για το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης. Εντάσσεται, δε, στην ευρύτερη δράση για την ενίσχυση της ασφάλεια των πληροφοριών του Δημοσίου Τομέα που προβλέπει την προμήθεια περίπου 1.150 φορητών υπολογιστών, συνδέσεων 4G/5G μέσω ενός Παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου (ISP), σύνδεσης VPN μέσω δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ.
Το έργο θα μελετήσει αρχικά τις ανάγκες σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα και θα καταρτίσει ένα Σχέδιο Επιχειρησιακής Συνέχειας (Business Continuity Plan) για το σύνολο του, ενώ σε πρώτη φάση οι σχετικές δράσεις θα επηρεάσουν μια ενδεικτική «ομάδα» δηλαδή τους υπαλλήλους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, σκοπός της μελέτης είναι η ανάλυση των διαφόρων δραστηριοτήτων, η καταγραφή των αναγκών για την επιτυχή εκτέλεσή τους, καθώς και οι πιθανές συνέπειες σε περίπτωση απρόβλεπτης διακοπής μιας δραστηριότητας στο Δημόσιο Τομέα. Στα πλαίσια αυτής της μελέτης θα συνταχθεί και μια Ανάλυση Επιχειρησιακών Επιπτώσεων (Business Impact Analysis). Κατά την εκτέλεση της ανάλυσης, η ομάδα έργου θα χαρτογραφήσει λεπτομερώς τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ακόλουθα:
- Κρίσιμη σημασία κάθε δραστηριότητας στη συνολική επιτυχία της επένδυσης.
- Ανάλυση των πόρων που χρησιμοποιούνται και είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε δραστηριότητας, τόσο κατά την ομαλή λειτουργία της όσο και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, στους ακόλουθους κύριους άξονες:o Ανθρώπινοι πόροι
o Εγκαταστάσεις
o Τεχνολογία & Πληροφοριακά Συστήματα
o Τρίτοι και προμηθευτές - Εκτίμηση των πιθανών συνεπειών που θα προκύψουν από τη διακοπή της λειτουργίας κάθε δραστηριότητας.
Τα ακόλουθα θα καθοριστούν επίσης για κάθε δραστηριότητα:
- ο μέγιστος επιτρεπόμενος χρόνο διακοπής της δραστηριότητας,
- ο μέγιστος αποδεκτός χρόνος ανάκτησης της δραστηριότητας μετά από ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει διακοπή λειτουργίας και
- το μέγιστο αποδεκτό χρονικό όριο για απώλεια δεδομένων