Ποιοι είναι το αντικείμενο του έργου;
Αντικείμενο του Έργου είναι η πλήρης αναβάθμιση της υφιστάμενης εφαρμογής του προγράμματος Διαύγεια με κύρια επιδίωξη την επέκταση της λειτουργικότητάς της, ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά διαφάνειας, ευχρηστίας, ενημέρωσης και διάχυσης της πληροφορίας με πρωταρχικό γνώμονα την συμμετοχική και προσωποποιημένη πληροφόρηση πολιτών και επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί ο ρόλος του συστήματος μέσα σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα ψηφιακής διακυβέρνησης που στηρίζει και προάγει τις προσπάθειες της Πολιτείας για μία σύγχρονη διοίκηση.
Ποιοι είναι οι στόχοι του έργου ;
Σταδιακή μετατροπή της Διαύγειας σε κεντρικό αποθετήριο δημόσιων εγγράφων: Διεύρυνση των τύπων αποφάσεων που διατηρούνται στην πλατφόρμα της Διαύγειας, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη Δημόσια Διοίκηση. Παράλληλα η ηλεκτρονική διακίνησή των εγγράφων από φορέα σε φορέα (βάσει του ΑΔΑ) θα οδηγήσει σε περιορισμό του χαρτιού και σε οικονομίες κλίμακος σε όλο το φάσμα των διοικητικών διαδικασιών.
Ανοικτά Δεδομένα: επέκταση του διαθέσιμου τρόπου επικοινωνίας με τρίτα συστήματα με την προσθήκη περιγραφικών δεδομένων που αναρτώνται αυτόματα από αυτά. Η ανάπτυξη και διάθεση υποσυστήματος αναζήτησης για επιχειρήσεις / πολίτες μέσω προσωποποιημένης πρόσβασης ενισχύει την ανοικτότητα των δεδομένων που η Διαύγεια αντλεί από επιμέρους φορείς. Τα αποτελέσματα αναζήτησης οπτικοποιούνται συμβάλλοντας περαιτέρω στο σκέλος της διάθεσης της δημόσιας πληροφορίας προς όλους.
Εποπτεία Λειτουργίας και ενίσχυση Πληροφόρησης: ενισχύεται ο ρόλος του Φορέα Λειτουργίας (κεντρικά) με την διάθεση διευρυμένων στατιστικών χρήσης, την ανάπτυξη υποσυστήματος παρακολούθησης όγκου συναλλαγών, τον εκσυγχρονισμό επιμέρους λειτουργιών όπως η διαχείριση των οργανογραμμάτων φορέων. Η ανάπτυξη υποσυστήματος ανάκαμψης από καταστροφή περιλαμβάνεται στα εργαλεία που θα ενισχύσουν την αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος.
Πολίτες – Επιχειρήσεις: προβλέπεται η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού πολιτών και επιχειρήσεων με την υλοποίηση εργαλείων προώθησης ενημερώσεων και αποφάσεων στον τομέα ενδιαφέροντος τους. Βελτιώνονται τα συμμετοχικά χαρακτηριστικά του συστήματος με την διάθεση λειτουργιών όπως ο σχολιασμός (moderated) και η ενημέρωση των φορέων με τα σχόλια των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Παράλληλα προωθείται η χρήση τεχνολογιών αιχμής (state of the art) τόσο για τα σύνολα δεδομένων όσο και για τη διαδικτυακή πύλη και τις παρεχόμενες λειτουργίες της. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
- Προηγμένες τεχνικές ευρετηρίασης και αναζήτησης πληροφορίας σε μεγάλο όγκο δεδομένων
- Τεχνικές shardind και auto scaling για την διαχείριση υψηλής προσβασιμότητας
- Μηχανισμοί ελέγχου συμβατότητας με την οδηγία GDPR για τα σύνολα δεδομένων
- Μηχανισμοί παραγωγής συνόλων δεδομένων από σύνολα δεδομένων (production of open data)
Ενισχύεται η χρήση των εφαρμογών ΤΠΕ στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της ηλεκτρονικής ένταξης, του ηλεκτρονικού πολιτισμού και της ηλεκτρονικής υγείας.
Το έργο συμβάλλει στη στρατηγική για την αύξηση των φορέων του δημοσίου τομέα οι οποίοι διαθέτουν ανοικτά για χρήση και επαναχρησιμοποίηση τα δημόσια δεδομένα κυριότητάς τους, προβάλλουν το έργο τους, αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στην προώθηση της διαφάνειας.