Με ομόφωνη συμφωνία των μελών της Επιτροπής επί όλων των θεμάτων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου η 40η Διακομματική Επιτροπή (ΔΕ), σχετικά με την υλοποίηση του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», το οποίο έχει χαρακτηρισθεί από την Πολιτεία ως έργο σημαντικής οικονομικής και τεχνολογικής αξίας, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής αφορούσε την έγκριση της διεξαχθείσας διαγωνιστικής διαδικασίας, την κατακύρωση του αποτελέσματος αυτής καθώς και την έγκριση των σχεδίων των εκτελεστικών συμβάσεων για εννέα (9) υποέργα του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ». Έξι (6) από αυτά στο πλαίσιο των Υποδομών Ασφάλειας/ Τηλεφωνίας / Τηλεδιάσκεψης / Καλωδίωσης και τρία (3) στο πλαίσιο των Υπηρεσιών Ασύρματης Νησίδας.
Το έργο των Υποδομών/ ασφάλειας/ τηλεφωνίας/ τηλεδιάσκεψης/ καλωδίωσης, αφορά αφενός στην προμήθεια προηγμένου εξοπλισμού στους φορείς του Δημοσίου και αφετέρου στην παροχή αναβαθμισμένων και πιο ασφαλών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (φωνής, δεδομένων και εικόνας), καθιστώντας με αυτό τον τρόπο τους φορείς του Δημοσίου ικανούς να μετέχουν στο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που συντελείται στην παρούσα περίοδο.
Ανάλογα, το έργο της Ασύρματης Νησίδας θα δώσει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων σε 55.000 στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, καθιστώντας παράλληλα τις επικοινωνίες αυτές «ενδο-δικτυακές», με αποτέλεσμα η κίνηση εντός του δικτύου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», να είναι άνευ χρέωσης, δίνοντας έτσι μια σημαντική εξοικονόμηση.
Την συνεδρίαση άνοιξε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής, παρουσιάζοντας συνοπτικά τη σημερινή κατάσταση του έργου και την αναγκαιότητα υλοποίησης του, ενώ στη συνέχεια ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και Αναπληρωτής Πρόεδρος, σημείωσε την αναγκαιότητα της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να επισπεύσουν τις ενέργειες που τους αφορούν για την υλοποίηση του έργου.
Ο κ. Σταύρος Ασθενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ Α.Ε, πλαισιωμένος από την ομάδα της εταιρείας που παρακολουθεί το εν λόγω έργο, αφού προέβη σε μια συνοπτική παρουσίαση του έργου, τόνισε τη σημαντικότητα του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», τόσο για την ΚτΠ ΑΕ, όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και την προσήλωση της εταιρίας στον στόχο της επιτυχούς υλοποίησής του.
Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής Έργων της ΚτΠ Α.Ε κ. Δημήτρης Γιάντσης επεσήμανε τις σημαντικές εξελίξεις που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα στο έργο από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΔΕ, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα επίσπευσης των από εδώ και πέρα διαδικασιών, καθότι συνδέονται με ορόσημα πληρωμής και απορροφητικότητας κοινοτικών κονδυλίων και έχουν πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Τέλος ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υποστήριξης Υποδομών της ΚτΠ Α.Ε κ. Χάρης Στελλάκης παρουσίασε και ανέλυσε στα μέλη της επιτροπής την ατζέντα της 40ης συνεδρίας.
Εν συνεχεία ακολούθησε διαλογική συζήτηση των μελών της Επιτροπής και των παριστάμενων στελεχών από την ΚτΠ ΑΕ και την ΓΓΠΣΔΔ επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και στο τέλος η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω:
Αναφορικά με τη Συμφωνία Πλαίσιο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Υποδομές ασφάλειας / τηλεφωνίας / τηλεδιάσκεψης / καλωδίωσης»:
- Έγκριση των σχετικών πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού και Αξιολόγησης Προσφορών (ΕΔΔΑΠ)
- Έγκριση της διεξαχθείσας διαγωνιστικής διαδικασίας για τα έξι (6) υποέργα / εκτελεστικές συμβάσεις
- Έγκριση της κατακύρωσης του αποτελέσματος των έξι (6) διαγωνισμών των Υποέργων στους μειοδότες αναδόχους ως εξής:
- Υποέργα Νησίδα 1 – 5: Ένωση εταιρειών «ΟΤΕ ΑΕ – SPACE HELLAS ΑΕ – UNISYSTEMS ΑΕ»
- Υποέργο Νησίδα 6: Εταιρεία «LOGICOM SOLUTIONS LIMITED»
- Έγκριση των έξι (6) σχεδίων των εκτελεστικών συμβάσεων για τα προαναφερθέντα έξι (6) υποέργα της Συμφωνίας Πλαίσιο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Υποδομές ασφάλειας / τηλεφωνίας / τηλεδιάσκεψης / καλωδίωσης».
Την κατά το νόμο συνέχιση της διαδικασίας από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. για τα παραπάνω έξι (6) υποέργα.
Αναφορικά με τη Συμφωνία Πλαίσιο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Υπηρεσίες Ασύρματης Νησίδας»:
- Έγκριση των σχετικών πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού και Αξιολόγησης Προσφορών (ΕΔΔΑΠ)
- Έγκριση της διεξαχθείσας διαγωνιστικής διαδικασίας για τα τρία (3) υποέργα «Συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και συσκευών και Συνδέσεις για ανταλλαγή δεδομένων – Τμήμα 1, 2, 3» του Έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Υπηρεσίες Ασύρματης Νησίδας».
- Έγκριση της κατακύρωσης του αποτελέσματος των τριών (3) διαγωνισμών των Υποέργων στους μειοδότες αναδόχους ως εξής:
- Υποέργα «Συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και συσκευών και Συνδέσεις για ανταλλαγή δεδομένων» – Τμήματα 1 και 2: Εταιρεία «COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.»
- Υποέργο «Συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και συσκευών και Συνδέσεις για ανταλλαγή δεδομένων – Τμήμα 3»: Εταιρεία «WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε.»
- Έγκριση των τριών (3) σχεδίων των εκτελεστικών συμβάσεων για τα υποέργα «Συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και συσκευών και Συνδέσεις για ανταλλαγή δεδομένων – Τμήμα 1, 2, 3» του Έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Υπηρεσίες Ασύρματης Νησίδας».
Την κατά το νόμο συνέχιση της διαδικασίας από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. για τα παραπάνω τρία (3) έργα.
Επόμενο βήμα αποτελεί η προώθηση όλου του υλικού και των αποτελεσμάτων της ΔΕ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα διενεργήσει το προσυμβατικό έλεγχο της διαδικασίας και των σχεδίων των συμβάσεων των εννέα (9) εκτελεστικών, προκειμένου εν συνεχεία να υπογραφούν από τους αναδόχους και την ΚτΠ ΑΕ.
Το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» αφορά στη δημιουργία του Δικτύου Δημόσιου Τομέα (κατ’ εφαρμογή του Ν.3979/2011), με κύριο αντικείμενο την παροχή ενός συνόλου αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για τρία συνεχόμενα έτη. Παρέχοντας έτσι κάλυψη σε 34.000 περίπου σημεία παρουσίας (κτήρια) αυτού καθώς και υπηρεσίες ασύρματων τηλεπικοινωνιών. Αποτελεί συνέχεια και επέκταση (ποσοτική και ποιοτική) του υφιστάμενου Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», το οποίο καλύπτει σήμερα μόλις 4.500 σημεία παρουσίας φορέων. Με την ολοκλήρωσή του όλοι οι φορείς του Δημοσίου θα διαθέτουν αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, με δραστική αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο internet, προσφέροντας έτσι ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο θα γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του (σταθερή, κινητή τηλεφωνία και internet).