Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου ήταν από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο του σχεδιασμού της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά. Βεβαίως, τον Ιούλιο του 2019, το μέλλον έμοιαζε να προδιαγράφεται τελείως διαφορετικό. Η πανδημία και οι προκλήσεις που εμφανίστηκαν δημιούργησαν μια σειρά νέων προτεραιοτήτων για την κυβέρνηση, ωστόσο ώθησαν στο να επιταχύνουμε τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, να σκεφτούμε πιο δημιουργικά και να υλοποιήσουμε καινοτόμες πλατφόρμες και εφαρμογές με επίκεντρο τον πολίτη, που φέρνουν την Ελλάδα στην νέα εποχή.
Απλουστεύονται οι διαδικασίες και ανασχεδιάζονται οι υπηρεσίες έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να έχουμε ένα ευέλικτο κράτος που εξυπηρετεί τον πολίτη, γρήγορα, αποτελεσματικά, με σεβασμό και διαφάνεια. Οι τεχνολογικές δυνατότητες της ψηφιακής εποχής που ζούμε, μας δίνουν μια μοναδική ευκαιρία για δομική αλλαγή του θεσμικού υπόβαθρου της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη της οποίας θα ωθήσει σημαντικά την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, την ανάπτυξη θέσεων εργασίας και την ευημερία της κοινωνίας.
Στόχος μας και τότε και τώρα είναι να αξιοποιήσουμε με συγκροτημένο σχέδιο τα κεφάλαια που υπάρχουν στη διάθεση μας ώστε να μετασχηματίσουμε πλήρως την εμπειρία του πολίτη στις συναλλαγές του με το Δημόσιο και κατ’ επέκταση να δημιουργηθούν στέρεες βάσεις που θα ωθήσουν τη ψηφιακή οικονομία και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που αυτή φέρνει. H συγκυρία είναι ευνοϊκή καθώς η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη βεντάλια χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με τα έργα που θα τρέξουν από το σύνολο αυτών των πηγών, θα βρεθούμε μπροστά σε μια κοσμογονική αλλαγή. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αιχμή την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) έχει σχεδιάσει κομβικά έργα ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών σε πρωτοφανή κλίμακα σε σύγκριση με το παρελθόν. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του σχεδίου έχει προχωρήσει, αλλά έχουμε μπροστά μας πολλές υπηρεσίες που πρέπει να ψηφιοποιηθούν.
Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις οι οποίες συγκεντρώνουν μεγάλο μερίδιο πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν βασικό σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Υγείας, της Παιδείας, της Δικαιοσύνης, του Τουρισμού, της Γεωργίας, της Ναυτιλίας, των υποδομών Τηλεπικοινωνιών, των υπηρεσιών της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και άλλων σημαντικών τομέων της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Συνολικά 448 σημαντικά έργα όπως κωδικοποιούνται στην Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, από τα οποία 130 έχουν ήδη βγει στον αέρα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025. Όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, έχουν τεθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και μπορούν να αλλάξουν μόνο μία φορά, καθώς όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν δημοπρατηθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες.
Από την πλευρά μας στην Κοινωνία της Πληροφορίας, έχουμε να διαχειριστούμε ένα σημαντικό μέρος αυτού του σχεδίου. Η πορεία μας έως τώρα, δείχνει τις δυνατότητές μας και την προσήλωση μας στην αποτελεσματικότητα σε όρους χρόνου, κόστους και ποιότητας.
Τα τελευταία δύο χρόνια η Κοινωνία της Πληροφορίας προχώρησε στη σύναψη περισσοτέρων από 75 προγραμματικών συμφωνιών ύψους άνω των 2.7 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη 59 συμβασιοποιημένα έργα αξίας 840 εκατ. ευρώ. Αναμένεται μάλιστα να προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες περίπου 65 διαγωνισμοί έργων συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 1 δις ευρώ. Η πρόκληση γίνεται μεγαλύτερη αν λάβουμε υπόψη μας έργα περίπου 2.1 δισ. ευρώ επιπλέον, που έχει ήδη αναλάβει η εταιρεία από το ταμείο ανάκαμψης. Πέρα από κάθε αμφιβολία πρόκειται για έναν αριθμό έργων, που όμοιός του δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών σε τόσο σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα.
Έργα όπως η Τηλεϊατρική, το E Justice, οι Smart Cities, τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας, Ναυτιλίας καθώς και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η αναμόρφωση των Ταχυδρομικών Κωδικών της χώρας, η Δημιουργία Πύλης Ανοιχτών Γεωεπιστημονικών Δεδομένων, η Ενιαία ψηφιακή υποδομή εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, η δημιουργία του Ολοκληρωμένου και ενιαίου ψηφιακού περιβάλλοντος διαχείρισης πόρων, δομών και δεδομένων προδικασίας για όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας καθώς και ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων στον πυρήνα της δημόσιας διοίκησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αποτελούν την επόμενη πρόκληση.
Στην Κοινωνία της Πληροφορίας έχουμε κατανοήσει την τεράστια ευθύνη που έχουμε μπροστά μας και βρισκόμαστε καθημερινά σε επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και με τις εταιρίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να μπορέσουμε όλοι από κοινού με αγαστή και αποδοτική συνεργασία να επιτύχουμε την έγκαιρη και βέλτιστη υλοποίηση όλων των παραπάνω έργων καθώς και όλων των σχεδιαζόμενων έργων της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Είναι βέβαιο ότι για να πετύχουμε αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψη τα «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα που έχουμε, η στρατηγική για την διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης απαιτεί νέες λογικές προσέγγισης διαχείρισης στον κύκλο ζωής των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού και δραστικές βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο και στους μηχανισμούς υλοποίησης. Πρέπει να υιοθετήσουμε νέες πρακτικές και να ορίσουμε το πλαίσιο της υλοποίησης τέτοιων σημαντικών για τη χώρα έργων, με σύγχρονους όρους και ευελιξία, τόσο από τη πλευρά του Κράτους όσο και από την πλευρά της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Σταύρος Ασθενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος “Κοινωνία της Πληροφορίας”
Δημοσίευση: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ_ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ