Το έργο, με προϋπολογισμό 36,2 εκατ. ευρώ, αξιοποιεί την πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τη λειτουργία του ΕΔΙΤ στην Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου. Πρόκειται για υποδομή που κατά την λειτουργία της έχει διεκπεραιώσει 10.000 ραντεβού τηλεϊατρικής σε δέκα ειδικότητες με τη συνεργασία 200 πιστοποιημένων γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ. Στη σημερινή του μορφή το ΕΔΙΤ περιλαμβάνει 66 Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς που καλύπτουν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, 21 Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου που έχουν τοποθετηθεί σε 12 νοσοκομεία στον Πειραιά και σε νησιά του Αιγαίου, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και 170 Σταθμούς Κατ’ Οίκον Περίθαλψης που έχουν τοποθετηθεί σε νοσηλευόμενους ασθενείς στο σπίτι ή σε δομές κοινωνικής φροντίδας.
Το υφιστάμενο δίκτυο περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικό κέντρο και κέντρο υποστήριξης των χρηστών, ενώ το κέντρο δεδομένων φιλοξενείται στο υψηλής διαθεσιμότητας data center της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η Κοινωνία της Πληροφορίας, εμπλουτίζεται η υφιστάμενη υποδομή του ΕΔΙΤ και επεκτείνεται την ακτίνα δράσης του προκειμένου να καλύπτει τις Υγειονομικές Περιφέρειες Αττικής (1η ΥΠΕ), Μακεδονίας & Μακεδονίας – Θράκης (3η & 4η ΥΠΕ), Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (5η ΥΠΕ), Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας (6η ΥΠΕ) και Κρήτης (7η ΥΠΕ). Αναλυτικά, θα εγκατασταθούν:
- 305 νέοι Σταθμοί Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς και 35 νέοι Σταθμοί Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες Υγειονομικές Δομές.
- 500 tablets γιατρών
- 3000 Συστήματα Κατ’ Οίκον Παρακολούθησης
- 5 Εκπαιδευτικοί Σταθμοί Τηλεϊατρικής, 3 νέα Περιφερειακά Κέντρα υποστήριξης και 1 Κέντρο Παρακολούθησης & Ελέγχου
Περιλαμβάνονται επίσης διαγνωστικός ιατρικός εξοπλισμός και λογισμικό τηλεϊατρικής, καθώς και υπηρεσίες παραμετροποίησης.
Σκοπός του έργου, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου που παρέχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εξίσου σημαντικός σκοπός, είναι η κάλυψη των αναγκών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου συνεχιζόμενη εκπαίδευση, καθώς και σε πηγές έγκυρης πληροφόρησης και γνώσεις παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων του, ανεξαρτήτως της περιοχής στην οποία βρίσκεται.
Στους βασικούς στόχους του έργου περιλαμβάνεται η ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, χωρίς τα όρια που θέτουν οι γεωγραφικοί περιορισμοί. Με τη λειτουργία του νέου ΕΔΙΤ αναμένεται να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι για το Δημόσιο, καθώς εκτιμάται πως θα περιοριστούν οι διακομιδές ασθενών σε μονάδες Υγείας μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και οι μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών. Επιπλέον, αναμένεται η εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας και η βελτίωση των δεικτών υγείας των κατοίκων των νησιών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών.