Κύριος & Φορέας του έργου | Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας |
Προϋπολογισμός | 18.842.889,18 € πλην ΦΠΑ |
Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου;
Το αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση του γνωστικού υποβάθρου των επιτελικών δομών, μέσα από την ανάπτυξη και εγκατάσταση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας κατάρτισης καθώς και την ανάπτυξη και ενσωμάτωση σε αυτό του κατάλληλου εκπαιδευτικού περιεχομένου.
Το έργο αφορά στην οργάνωση των δράσεων εκπαίδευσης στις παρακάτω ομάδες στόχους:
- Ανθρώπινου δυναμικού του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).
2. Ανθρώπινου δυναμικού των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
3. Εθελοντών των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας και ανταλλαγή πρακτικών δράσεις με φορείς εξωτερικού.
4. Προσωπικού Υποστήριξης Επιχειρήσεων Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.
5. Ομάδων πολιτών σε όλο το φάσμα του κύκλου καταστροφών και κινδύνων.
Ποιος είναι ο σκοπός του έργου;
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τη κείμενη νομοθεσία Ν. 4662/2020 (άρθρο 5) και τα όσα ορίζονται από το ΕΣΠΑ 2021 – 2027, οι αυξημένοι κίνδυνοι και η απουσία ενός αξιόπιστου και ορθώς συντονισμένου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, καθιστούν αναγκαία την υλοποίηση δράσεων, στοχεύοντας στην βέλτιστη ανταπόκριση της Γ.Γ.Π.Π. και των εμπλεκόμενων φορέων σε όλες τις φάσεις διαχείρισης καταστροφών. Πέραν των δράσεων που επαφίονται στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού της Γ.Γ.Π.Π. (συμπεριλαμβανομένων και των ευφυών συστημάτων) και των συνδεόμενων φορέων, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και σε δράσεις που άπτονται στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού καθώς επίσης και σε σχετιζόμενες δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών της χώρας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τη κείμενη νομοθεσία Ν. 4662/2020 (Άρθρο 39) καθώς και σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 – 2027, κρίνεται σκόπιμη η αναβάθμιση του γνωστικού υποβάθρου των επιτελικών δομών, μέσα από δράσεις θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και κατάρτισης στις νέες εξελίξεις στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης κρίσεων. Συγκεκριμένα το ρόλο του παρόχου δράσεων βελτίωσης δεξιοτήτων δύναται να επιτελέσει η υπό ίδρυση Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων μέσα από τη λειτουργία της Α.ΠΟ.Π. και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ενός μηχανισμού αναβάθμισης των τεχνικών δεξιοτήτων του προσωπικού των εμπλεκόμενων φορέων.
Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του έργου;
Η προτεινόμενη επένδυση για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των τεχνικών γνώσεων των εμπλεκόμενων φορέων. Επιπρόσθετα, δύναται να φέρει σημαντικά οφέλη στην επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της Γ.Γ.Π.Π. ευαισθητοποίησης των πολιτών, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και τεχνικών γνώσεων των ανθρωπίνων πόρων του Π.Σ., της Γ.Γ.Π.Π. και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων πολιτικής προστασίας.
Σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού της χώρας, η προτεινόμενη επένδυση θα συμβάλει στην δημιουργία ενός ενιαίου και ενημερωμένου εθνικού συστήματος αντιμετώπισης κρίσεων που θα καλύπτει όλο το φάσμα του κύκλου καταστροφών και κινδύνων (πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση, αποκατάσταση), λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρία (πληροφόρηση, ατομικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προσβάσιμες υποδομές κ.λπ.).