Αντικείμενο της σύμβασης που θα συναφθεί, είναι η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα αποτελέσει την βασική πλατφόρμα που θα υποστηρίξει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα (Ν. 4442/2016 και Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν κατ’ εξουσιοδότησή του), καθώς και την εποπτεία τους (Ν. 4512/2018 ΜΕΡΟΣ Δ’). Το ΟΠΣ-ΑΔΕ θα υποστηρίζει διαδικτυακά τις διαδικασίες για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων (γνωστοποίηση, έγκριση κ.λπ.), καθώς και τις αντίστοιχες ελεγκτικές διαδικασίες που θα διενεργεί τόσο η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ), όσο και άλλα Υπουργεία και Αρμόδιες Αρχές του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που ασκούν εποπτεία.
Πιο συγκεκριμένα το ΟΠΣ-ΑΔΕ θα υποστηρίζει:
- Την παροχή ενός ενιαίου σημείου επαφής για επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να αντλούν λεπτομερείς πληροφορίες για τις διαδικασίες γνωστοποίησης, εγκρίσεων και ελέγχων όπως αυτές ισχύουν σύμφωνα με την Νομοθεσία (προϋποθέσεις, βήματα, κόστος, δικαιολογητικά, χρονικές προθεσμίες κλπ.)
- Την παροχή ενός ενιαίου σημείου επαφής για επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για έγκριση ή να υποβάλλουν γνωστοποιήσεις, να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη των διαδικασιών και να μπορούν να διακινούν σχετικά έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή.
- Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προφίλ για κάθε επιχείρηση που θα περιλαμβάνει στοχευμένες πληροφορίες αναφορικά με τις διαδικασίες εγκρίσεων, γνωστοποιήσεων και ελέγχου οι οποίες αφορούν την επιχείρηση καθώς και πληροφορίες αναφορικά με τα αντίστοιχα έγγραφα (π.χ. εγκρίσεις, αποτελέσματα ελέγχων κλπ.).
- Τον συντονισμό Υπουργείων, Οργανισμών, ΟΤΑ και υπόλοιπων υπηρεσιών έτσι ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουν ανά πάσα στιγμή κοινή εικόνα αναφορικά με την εξέλιξη των διαδικασιών έγκρισης, γνωστοποίησης και ελέγχου που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία τους.
- Τον εξορθολογισμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων αναφορικά με την διεξαγωγή ελέγχων μέσω του χρονοπρογραμματισμού τους με βάση την εκτίμηση ρίσκου, καθώς και της χρήσης πρότυπων φύλλων ελέγχου (checklists) ενισχύοντας έτσι τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και εδραιώνοντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων επιχειρήσεων.
- Την διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων με στόχο την σημαντική ελάττωση του φόρτου εργασίας τόσο για τους ελεγκτικούς φορείς όσο και για τις επιχειρήσεις, καθώς και τη βέλτιστη χρήση των πόρων και δεδομένων, εξαλείφοντας με τον τρόπο αυτό το φαινόμενο των αλληλεπικαλυπτόμενων ελέγχων.