H τεχνολογία αποτέλεσε έναν απρόσμενο σύμμαχο των πολιτών κατά την διάρκειας της πανδημίας. Απρόσμενο διότι το ελληνικό κράτος δεν είχε συνηθίσει τους πολίτες του σε συντεταγμένες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις και σύμμαχο γιατί οι νέες ψηφιακές δυνατότητες εξυπηρέτησαν με ιδανικό τρόπο τη βασική επιδίωξη της διεκπεραίωσης των υποθέσεών με το Δημόσιο χωρίς την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας.
Οι μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν ήταν καταλυτικής σημασίας. Η δυνατότητα τηλεργασίας των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, οι διάφορες διαλειτουργικότητες και διασυνδέσεις συστημάτων και μητρώων, η τηλέ εκπαίδευση, η πιλοτική λειτουργία της υπηρεσίας MyConsulLive.gov.gr για την ψηφιακή εξυπηρέτηση μέσω βιντεοκλήσης των Ελλήνων πολιτών μονίμων κατοίκων εξωτερικού από τα κατά τόπους Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών, η ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών μέσα από τα ΚΕΠ με την υπηρεσία ΚΕΠ live, αποτελούν ένα «μπουκέτο» αναβαθμισμένων υπηρεσιών που πλέον οι πολίτες, οι επιχειρήσεις αλλά και η ίδια η Δημόσια διοίκηση απολαμβάνουν εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.
Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη που όλοι βιώσαμε, η ΚτΠ στάθηκε άξια της θέσης της ως βασικός εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με εστιασμένες δράσεις υποστήριξης της δημόσιας διοίκησης που είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κράτους προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες όλων των στελεχών και συνεργατών της, η ΚτΠ πέτυχε όχι μόνο να φέρει εις πέρας τα έργα που της ανατέθηκαν, αλλά και να αυξήσει σημαντικά το portfolio των έργων Πληροφορικής και Επικοινωνιών που διαχειρίζεται, συνάπτοντας σχεδόν καθημερινά νέες Προγραμματικές Συμφωνίες με Φορείς του Δημοσίου για υλοποίηση έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
Καθοριστική ήταν η συνεισφορά της ΚτΠ Μ.Α.Ε και στο πρωτοφανές εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού κατά του Covid 19 «Ελευθερία», το οποίο «τρέχει» με εξαιρετική ακρίβεια και είναι αποτέλεσμα ενός σχεδιασμού πλήρως ψηφιακού και πρωτίστως πλήρως λειτουργικού. Η ΚτΠ υποστήριξε με τη τεχνογνωσία της, όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να φτάσουμε έγκαιρα στην ανάπτυξη του αναγκαίου λογισμικό (software), με το οποίο παρακολουθείται η εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων που προορίζονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελληνική Επικράτεια.
Την παρούσα χρονική στιγμή διαχειρίζεται 158 συμβάσεις δημοσίων έργων, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, προϋπολογισμού περίπου 2,2 δις €, καθώς και δράσεις κρατικών ενισχύσεων προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 300 εκατ. €. Έργα που εξασφαλίζουν καλύτερη και ασφαλέστερη δημόσια διοίκηση, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μεγιστοποίηση της εξυπηρέτησης του πολίτη, περισσότερη διαφάνεια και καλύτερο λειτουργικά κράτος.
Έργα όπως οι Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο), το Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΠΣΑΠΕ), ο Ανασχεδιασμός, Απλούστευση & Μοντελοποίηση ροών του Εθνικού Τυπογραφείου, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη διαχείριση και παρακολούθηση έργων ΣΔΙΤ, η Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση (gov-ERP) και πολλά ακόμα.
Η πανδημία όμως έφερε για την χώρα μας και μια μεγάλη ευκαιρία. Πλέον, πέρα από τα παραδοσιακά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το ΕΣΠΑ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, έρχεται να προστεθεί και ακόμα µία πηγή χρηματοδότησης, το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται πέρα από κάθε αμφιβολία για μια μοναδική ευκαιρία για δομική αλλαγή του θεσμικού υπόβαθρου της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη της οποίας θα ωθήσει σημαντικά την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή μετάβαση, με την τελευταία να συνιστά πάνω από το 20% του συνολικό πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η ΚτΠ θα κληθεί να υλοποιήσει μεγάλο μέρος των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Είναι βέβαιο, ότι η σωστή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης απαιτεί νέες λογικές προσέγγισης στον κύκλο ζωής των έργων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και δραστικές βελτιώσεις στους μηχανισμούς υλοποίησης. Για να πετύχουμε αποτελέσματα, χρειάζονται υπερβάσεις, υιοθέτηση νέων πρακτικών και διάθεση για ριζικές αλλαγές, τόσο από τη πλευρά του Κράτους όσο και από την πλευρά της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Για τον λόγο αυτό, βρισκόμαστε σε καθημερινή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα προσπαθήσουμε από κοινού να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή τη νέα δυνατότητα χρηματοδότησης προς όφελος της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και φυσικά της Δημόσιας Διοίκησης.
Στόχος μας στην ΚτΠ, είναι να συμβάλλουμε με τη τεχνογνωσία μας ώστε τα αποτελέσματα που πρέπει να επιτύχουμε ως χώρα στο πλαίσιο της νέας ψηφιακής πραγματικότητας, να είναι άμεσα και ορατά στους πολίτες